Науково-мистецька делегація Прикарпатського університету взяла участь у Днях української культури в Хорватії

5-6 жовтня 2024 року у Загребі (Хорватія) відбувалися щорічні Дні української культури, організовані Українським культурно-просвітнім товариством «Кобзар» під проводом президента Славка Бурди. Прикарпатський національний університет представила науково-мистецька делегація у складі докторки мистецтвознавства, професорки, завідувачки кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетти Дутчак, докторки мистецтвознавства, професорки кафедри методики музичного виховання та диригування Ганни Карась та старшого викладача кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Богдана Парумби. Професорка Віолетта Дутчак впродовж культурної маніфестації на всіх заходах блискуче демонструвала слухачам українську пісенну творчість під супровід бандури. Частина програми була у спільному виконанні із Лесею Королик з Італії.
Програма академії була насичена науковими та культурно-просвітніми заходами. Розпочалося святкування із презентації сьомої книги «Українці Хорватії: Матеріали і документи», якою модерувала професорка Ганна Карась. Українські та іноземні науковці виступили з доповідями за опублікованими матеріалами у збірнику. Серед авторів кандидатка мистецтвознавства, викладачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Наталія Федорняк та аспірантка цієї ж кафедри Марія Мартинюк.
Традиційним щороку є покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку та культурно-мистецька програма, що відбуваються на вулиці Українській у Загребі. Цьогоріч тут також хвилиною мовчання вшанували загиблих захисників України та цивільних жертв російської агресії в Україні.
Також в рамках Днів української культури відбулося відкриття виставок художніх робіт Володимира Провчія та Ірчі Бондаренко.
 Опісля відкриття виставки в залі Старої Загребської школи в Загребі відбувся концерт представників українських громад із Хорватії, Угорщини, Італії, Словенії, Німеччини, України.
6 жовтня у церкві св. Кирила і Методія в Загребі відбулася святкова Літургія. Після літургії відбувся концерт духовної музики за участю місцевих музикантів та гостей, серед яких професорка Віолетта Дутчак (вокал і бандура) з України, Леся Королик-Бойко з Італії (вокал) та Орест Шургот, професор скрипки Музичної академії в Загребі.