Документально-музичний фільм “Україна. Майдан. Перезавантаження”

Документально-музичний телефільм

«Україна. Майдан. Перезавантаження» (2019),

створений ТРК «РАІ» за підтримки Українського культурного фонду,

автор-координатор проєкту Дутчак Віолетта Григорівна

 

Номер проекту згідно з реєстром Українського культурного фонду № 383158

Проект реалізований шляхом створення Івано-Франківською ТРК «РАІ» документально-музичного телефільму про події Майдану і Революції Гідності зимою 2013–2014 рр. на оригінальному авторському відеоматеріалі військового кореспондента Руслана Ганущака з озвученням  обробками народних пісень та музикою українських композиторів у виконанні квартету бандуристок «Ґердан» Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника під керівництвом доктора мистецтвознавства, професора, завідувачки кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетти Дутчак.

Кінцевим результатом проекту стала публічна презентація документально-музичного телефільму (60 хв) в театрі кіно «Люм’єр» м. Івано-Франківська 24.10.2019, його трансляція на телеканалах РАІ, «Галичина» – 25.10.2019, «Еспресо ТВ» – 26.10.2019, тираж на DVD-дисках (1000 шт.) та його безкоштовне розповсюдження (на презентації, в установи освіти і культури по Івано-Франківській області та інших областях України).

В результаті реалізації проекту були збережені раритетні кадри історії українського народу періоду Незалежності задля пропагування вічних цінностей та ідеалів добра, справедливості, боротьби за свободу й свої права. Відеоматеріал у телефільмі використаний винятково авторський (Р. Ганущака), знятий безпосередньо зимою 2013–2014 рр., частково доповнений сучасним. Музичний матеріал (оброблений, аранжований, скомпонований В.Дутчак) – обробки українських народних пісень, інструментальних творів та перекладів авторських композицій для квартету бандуристів, що відповідають задуму режисера, посилюють емоційну сторону сприйняття фільму.

У проєкті, окрім учасниць квартету бандуристок «Ґердан» – Надії Вівчарук, Наталії Федорняк, Віолетти Дутчак, Світлани Матіїшин, також взяли участь студенти й викладачі Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника – викладач кафедри виконавського мистецтва, керівник оркестру Івано-Франківського національного академічного театру імені І. Франка Богдан Ткачук, концертмейстер кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Ірина Борух-Яцущак (скрипка), студенти кафедри виконавського мистецтва Роман Дідух (труба) і Юрій Ткачівський (кларнет).

Більшість глядачів, присутніх на публічній презентації проекту 24.10.2019 – учнівська та студентська молодь, яка з великим інтересом і зацікавленістю сприйняла фільм. Аншлаг на презентації фільму засвідчив його успішність. затребуваність і корисність.

Свідченням ефективності та успішності проекту став подальший активний інтерес до телефільму після його презентації та трансляції, запрошення творців фільму на зустрічі та організація наступних публічних переглядів в Івано-Франківську та інших містах України.