Проблематика культури пограниччя – на Міжнародній науковій конференції у Сяноку (Республіка Польща)

12 – 14 вересня 2024 р. у м. Сянок (Польща) відбулася традиційна щорічна конференція “На пограниччі культур і народів”, організатором якої виступає Uczelnia Państwowa im. Jana Grodka w Sanoku. Цьогорічна ХІІ конференція відбувалася за підтримки державного фінансування Міністерства освіти і науки Республіки Польща за програмою “Doskonaɫa nauka ІІ”. Вона проходила у змішаному форматі, її понад 80 учасників – науковці з Польщі, України, Чехії, Словаччини – репрезентували дослідження з широкого кола питань історії, економіки, культури, релігії, етнографії, фольклористики, освіти, музичного, образотворчого, ужиткового мистецтва, архітектури й будівництва.
Метою організаторів є системне вивчення складних прикордонних питань, які розглядаються не лише в просторових та етнічних категоріях, але й як місце зустрічі та взаємодії різних спільнот, різноманітних за соціальними, релігійними та культурними характеристиками.
Прикарпатський національний університеті імені Василя Стефаника представили доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетта Дутчак, доктор мистецтвознавства, професор Ольга Фабрика-Процька, а також аспіранти спеціальності Музичне мистецтво Марія Мартинюк та Петро Стрижиборода.
Професор Віолетта Дутчак виступила на пленарному засіданні, де представила доповідь “Міжнародний Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” у контексті міжкультурної взаємодії”, також вона модерувала одну з тематичних секцій, де виступали дослідники з України, Польщі, Словаччини.
Професор Ольга Фабрика-Процька, у співпраці з доцентом Пряшівського університету (Словаччина) Любов’ю Гундер репрезентувала багатогранну творчість українського митця у Словаччині Прокіпа Колісника. Аспірантка Марія Мартинюк у своїй доповіді розкрила особливості репертуару вокальних ансамблів польсько-українського пограниччя, а Петро Стрижиборода -(онлайн) представив проєкт презентації камерної творчості Михайла Вербицького для голосу і гітари професорами Жешівського університету Ольгою Попович та Лешеком Сушицькі. Усі доповіді викликали запитання та дискусії.
Для учасників конференції були організовані цікаві екскурсії по Сяноку, зокрема відвідини інтерактивного музею “Медіатека” та скансену Музею народного будівництва й архітектури, а також пізнавальна поїздка до давніх місцевих курортів Яслиська (Jaśliska) і Риманів (Rymanów).