ЧОЛОВСЬКИЙ ПЕТРО МИХАЙЛОВИЧ

 

Заслужений працівник культури України,

Доцент

 

[tabs active=”1″ vertical=”no”] [tab title=”Персональна інформація” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

Чоловський Петро Михайлович (3.04.1944-28.03.2021) – педагог-баяніст, співак, диригент, заслужений працівник культури України (1992), доцент кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету iм. В. Стефаника. Закінчив музично-педагогічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В.Стефаника (1970). З 1970 – на педагогічніфй роботі – асистент теоретико-інструментальної кафедри музично-педагогічного факультету (клас баяна), доцент кафедри музикознавства (1992). Організатор, керівник і учасник чоловічого вокального квартету «Легінь» Івано-Франківського педагогічного інституту (з 1967 року). Колектив – переможець і лауреат міжнародних, всеукраїнських та обласних пісенних конкурсів та фестивалів, телетурнірів, гастролював у багатьох країнах світу. За участю вокального квартету «Легінь» було створено кілька музичних фільмів: «Співає квартет «Легінь», Москва – 1975; «Співають гори», Укртелефільм – 1984; «Карпатські джерела», Укртелефільм – 1986, режисер О.Бійма; випущено грамплатівку «Співають гори» Всесоюзною фірмою «Мелодія» – 1988. Керівник багатьох колективів Івано-Франківської області (чоловічого ансамблю «Обрій», 191992, квартету «Коло», 1994, хору «Бескид», 1996). Автор численних обробок та перекладів народних пісень для баяна-акордеона, колядок, щедрівок для мішаних та однорідних хорів, вокальних ансамблів, квартетів.

[/tab] [tab title=”Основні публікації” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

1. Чоловський П.М. Михайло Сливоцький: з піснею в серці // Вісник Прикарпатського університету. Мистецтвознавство, 2015. Вип. 30-31. – Івано-Франківськ. – С. 15 – 21.
2. Фабрика-Процька О.Р., Чоловський П.М. Народна аматорська лемківська хорова капелла «БЕСКИД» (до 25-річчя колективу): Науково-інформаційне видання (упорядкування, текст, ілюстрації). – Івано-Франківськ : ТзОВ ВГЦ «Просвіта», 2016. – 32 с.
3. Перший декан музпеду До 100-річчя від дня народження Володимира Пащенка. Вісник Прикарпатського університету. Мистецтвознавство, 2018. Вип. 38. – Івано-Франківськ. – С. – 10–16.
4. Чоловський П.М. «Ой верше мій верше» (з репертуару народної аматорської лемківської хорової капели “Бескид”). – [Нотне видання]. – Івано-Франківськ : НАІР, 2013. – 106 с.

[/tab] [tab title=”Діяльність” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

Петро Михайлович Чоловський – відомий в Україні митець, заслужений працівник культури України, доцент Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника всю свою творчу діяльність присвятив плеканню давніх традицій вокально-хорового співу, що склалися в Галичині. Він відомий як керівник багатьох чоловічих ансамблевих колективів – вокального ансамблю Калуського районного будинку культури, квартету «Легінь» Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, квартету «Коло» Центрального народного дому м. Івано-Франківська, ансамблю «Обрій» Національного технічного університету нафти і газу, а також мішаного хору обласного товариства «Лемківщина» – «Бескид». Петро Чоловський також серед засновників і довголітніх учасників хорових колективів м. Івано-Франківська – камерного хору «Кредо» (катедрального собору Святого Воскресіння) та муніципального хору «Галицькі передзвони». Невичерпні джерела його творчої праці – у невмирущій красі народної пісні, у невсипущій енергії, в усвідомленні і прагненні донести чарівний світ музичного мистецтва до широкого кола слухачів.

Перші кроки Петра Чоловського (народився 3 квітня 1944 р.), що започаткували шлях його становлення як професійного музиканта – в родинному колі в селі Хотінь (тепер в межах м. Калуша). Батьки та брат з сестрами ще змалку залучали його до співу в сімейному ансамблі. Навчання в Івано-Франківському музичному училищі імені Дениса Січинського (клас баяна викл. В.А.Гриневича) та початок педагогічної роботи в Калуській дитячій музичній школі утвердили його у правильності обраного шляху. Вже під час служби в армії Петро Чоловський активно виступає у складі ансамблю пісні і танцю військового гарнізону Будинку офіцерів м. Івано-Франківська і як хорист, і як баяніст-концертмейстер, стає ініціатором створення чоловічого хору і вокального ансамблю з числа молодих воїнів.

В 1966 році відкривається музично-педагогічний факультет в Івано-Франківському педагогічному інституті, в числі першого набору якого був і Петро Чоловський. На новоствореному факультеті працювала плеяда прекрасних висококваліфікованих викладачів, які мали ґрунтовну фахову підготовку та значний практичний досвід для навчання молодих музикантів-педагогів. Серед них – заслужений артист України В.Пащенко, М.Гринишин, Б.Антоневич, Л.Яросевич, В.Їжак, З.Гайда та інші, які мали великий вплив на становлення Петра Чоловського, сприяли формуванню його естетичного смаку, виконавської майстерності, відданості професії.

Вже з першого курсу П.Чоловський гуртує навколо себе однодумців і у 1967 році створює чоловічий вокальний квартет (разом з Б.Данилишиним, А.Кучером, В.Поліщуком). Взірцем для молодих виконавців став знаний в Україні квартет «Явір» Київської філармонії. Впродовж всього періоду становлення нового колективу тривали пошуки співаків учасників квартету, що обрав для себе чудову гуцульську назву «Легінь», підкреслюючи регіональну приналежність ансамблю. Відбір учасників відбувався не лише за музичними даними (вокальна обдарованість, тембральна злитність), але і з врахуванням людських якостей (любов до пісні, доброта, скромність, спільність життєвих інтересів, моральні цінності).

З 1972 року і до сьогодні ансамбль «Легінь» об’єднує Михайла Сливоцького (І тенор), Ореста Шуляра (ІІ тенор), Юрія Серганюка (баритон) та керівника Петра Чоловського (бас). Багато зусиль, потрачених на розширення репертуару, досягнення тембральної злагодженості голосів, відчуття єдиної емоційної і динамічної шкали в інтерпретації творів, не минули даремно.

Квартет бере участь у багатьох пісенних конкурсах, фестивалях, теле- і радіопрограмах колишнього СРСР, неодноразово стає переможцем телетурнірів «Сонячні кларнети». Він – бажаний гість на численних сценах області, України, зарубіжжя та концертних програмах в Польщі, Німеччині, Румунії, Африці, республіках Середньої Азії, Закавказзі, Прибалтиці, Білорусії, Москві та ін. За участю колективу було створено кілька музичних фільмів: «Співає квартет «Легінь», Москва, 1975 р., «Співають гори», Укртелефільм, 1984 р., «Карпатські джерела», Укртелефільм, режисер О.Бійма, 1988 р., «Верховино, світку ти наш», випущено грамплатівку «Співають гори», Всесоюзна фірма «Мелодія», 1988 р.

Творча співпраця єднала колектив з багатьма професійними митцями, композиторами, поетами, режисерами і виконавцями (О.Білашем, В.Костенком, В.Якуб’яком, В.Їжаком, Б.Шиптуром, Б.Янівським, С.Пушиком, О.Біймою, М.Стеф’юк, М.Скочелясом, В.Стріховичем та ін). Дружні стосунки налагодилися і з квартетом «Явір», відбувався взаємообмін репертуару.

З 1970 року і до нині після закінчення музично-педагогічного факультету з відзнакою, П.Чоловський веде на факультеті клас баяна-акордеона. За час роботи підготував біля сотні шкільних вчителів музики, викладачів музичних шкіл, училищ та коледжів. Ряд його студентів завойовували призові місця на олімпіадах і конкурсах, заохочувані викладачем пробували себе у композиції.

З 1992 року Петро Чоловський стає керівником чоловічого ансамблю «Обрій» Національного технічного університету нафти і газу, а з 1994 р. – квартету «Коло» Центрального народного дому м. Івано-Франківська. Очолювані ним колективи не лише активно концертують, але і підвищують свій професійний рівень, беручи участь у Всеукраїнських і Міжнародних конкурсах і фестивалях, де здобувають переконливі перемоги. Вони – учасники творчих звітів міста і області в м. Києві (Палац культури «Україна»). Всі колективи, очолювані Петром Чоловський, за високий художній рівень, оригінальний репертуар, професійну майстерність були відзначені почесними званнями народних.

З 1996 року починається ще одна сторінка творчості Петра Михайловича як диригента і художнього керівника мішаної хорової капели обласного товариства «Лемківщина» – «Бескид». Пропаганда краси і неповторності лемківської пісні на майстерному виконавському рівні стає основою мистецького кредо нового керівника.

«Своїм співом капела «Бескид» довела, що пісні лемків можуть бути представлені на найвищих вокальних конкурсах і фестивалях»

«Шановні хористи капели «Бескид»! Зачаровані Вашими піснями. Лемківські пісні у Вашому виконанні набувають неповторного, п’янко-дзвінкого тембру, який надовго залишається у пам’яті».

«П. Чоловський домагається такої інтерпретації лемківських співанок, яку можна назвати високохудожньою автентичністю». (В. Дутчак кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри інструментального мистецтва Прикарпатського національного університету ім.. В.Стефаника, член Національної спілки композиторів України).

Це лиш кілька відгуків про роботу митця-професіонала, організатора і педагога-вихователя, який щедро дарує вічні звуки музики своїм добрим серцем.

У своїй творчості П.М.Чоловський постійно звертається до народно-пісенних джерел. Ним нагромаджена багата практика не лише керівника-хормейстера, але і творця репертуару, автора численних обробок народних пісень та перекладів для чоловічого чи мішаного хору, ансамблю. Дефіцит репертуару спонукає Петра Чоловського до видавничої справи, що продовжила пропаганду раніше поширеної в Галичині такої форми музикування, як однорідні чоловічі ансамблі та хори. Ще з ХІХ – поч. ХХ століття тут виходять друком збірники пісень «мужеських квартетів» композиторів В.Матюка, Ф.Колесси, С.Людкевича, М.Колесси, та ін. П.Чоловський – упорядник декількох репертуарних збірників: «Співає квартет «Легінь» (1991 р.), «Чом, чом, чом земле моя» (1991 р.), «Омріяний краю» (1997 р.), «Уклоняюсь піснею тобі» (2000 р.), «Пісні рідного краю» (2001 р.), «Співає хорова капела «Бескид» (2007 р.), «Ой ви хлопці, ви молодці » (пісні з репертуару квартету «Коло» Центрального народного дому м. Івано-Франківська) (2007 р.), «Співає «Обрій» (Народний ансамбль Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу) (2008 р.), «Ой верше, мій верше» (2013 р.)

Більшість творів зі збірників вже пройшли сценічну апробацію під час численних виступів ансамблевих і хорових колективів Івано-Франківщини протягом останніх років на концертах і фестивалях не лише на Прикарпатті, але і в Україні та за кордоном, мали значний резонанс серед слухачів та музичних критиків:

«Співати душею…Ці слова з повним правом можна віднести до прикарпатських хлопців з «Легіня», які живуть, працюють і творять з піснею, а їх пісня взята від батьків, від свого народу.»

( Я .Давидзон «Радянська Україна» 17.09.1982 р.)

«Багато у «Легіня» різних нагород. Та чи не найголовніша – це слова подяки з уст Олександра Білаша, з яким часто зустрічався квартет і пісні якого, як ось «Явір і яворина» звучать натхненно у їх виконанні. Співаки відкривають серця для народної пісні, щоб потім віддати її шанувальникам цих великих шедеврів рідного народу.

(С.Пушик, лауреат Державної премії України ім. Т.Шевченка, кандидат філологічних наук, професор Прикарпатського національного Університету ім. В.Стефаника, «Соціалістична культура» № 6 1989 р.)

«Я, професор Музичної Академії м. Кошице (Словаччина), Левко Довгович, приємно вражений високомистецькою майстерністю хорового співу та цікавим і різноманітним музичним репертуаром капели «Бескид» з Івано-Франківська. Бажаю маестро п. Чоловському подальших успіхів на мистецькій ниві»

Про неповторність і високий мистецький рівень колективів, керованих Петром Михайловичем писали: Б.Павлюк «Прикарпатські мелодії» «Україна» № 48, 1986 р., Б.Белейчук «Співаки з Прикарпаття», «Ukraine», № 5, 1987 р., В.Дутчак «Петро Чоловський: життя у полоні пісень», Музично-краєзнавчий альманах « Без пісень нема життя», 2006 р. та ін.

Ним записано і оброблено для хору чи ансамблю багато українських народних пісень різного характеру: ліричних, жартівливих, героїко-патріотичних та колядок. Особливу прикрасу останніх збірників складають лемківські народні пісні, оброблені автором для колективів чоловічого складу. Вони призначені для професійних та аматорських колективів, які матимуть можливість збагатити репертуар, підвищити майстерність, сприяти вихованню загальної музичної культури слухачів. .

Творча співпраця єднає Петра Михайловича із сучасними професійними та самодіяльними композиторами Івано-Франківщини (Б.Шиптуром, І.Фіцаловичем, Б.Юрківим, В.Петриком, Р.Бревком та іншими). Саме завдяки вдалому професійному аранжуванню, здійсненому автором-упорядником збірників, їх композиції отримали нове сценічне життя, введені до поширеного репертуару саме ансамблевого та хорового виконання. Використовує П.Чоловський і сучасні популярні твори українських композиторів, що вже стали класикою української естради.

Ряд збірників, упорядкованих і виданих П.Чоловським, мають педагогічно-виховне спрямування. Серед них – «Пісні українських січових стрільців» (1994) та «Добрий вечір тобі, пане господарю. Українські колядки та щедрівки» (1996 р.), що містять твори нескладної обробки для баяна чи акордеона, широко використовуються в репертуарі вчителів музики, студентів, учнів дитячих музичних шкіл. Текстовий додаток до збірників дозволяє використовувати їх і як пісенники.

П.М.Чоловський нагороджений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України, Почесними Грамотами Міністерства освіти і науки України, Почесною відзнакою Головного управління туризму і культури Івано-Франківської обласної державної адміністрації «За подвижництво в культурі Прикарпаття», Почесною Грамотою обласної державної адміністрації. У 1992 році йому присвоєно звання заслуженого працівника культури України, а з 1993 року – він доцент кафедри музикознавства Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Життя, як пісня, в якій відлунює душа митця – самобутнього і невтомного маестро:

Краю мій коханий, щире твоє слово,

Небо твоє ніжно-голубе.

Рідна Україно, земле колискова,

Обіймаю піснею тебе.

(І. Перебийніс)

[/tab] [tab title=”Контакти” disabled=”no” anchor=”” url=”” target=”blank” class=””]

Кафедра музичної україністики та народно-інструментального мистецтва, ауд. 405, вул. Сахарова, 34а,

навчально-науковий Інститут мистецтв, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника.

petro.cholovskyi@pnu.edu.ua

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

[/tab] [/tabs]